EkonomiGüncelSiyaset

TRT’de görevde yükselme sınavı ayrımcılığı

HaberSen, yaklaşık 2 bin yapım ve yayın elemanı, stüdyo film yapım elemanı ve yardımcı yapım elemanının görevde yükselme sınavında kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.

Haber-Sen, TRT’de farklı kadrolarda çalışanlar arasındaki eşitsizlik sorunu çözüm beklenirken görevde yükselme sınavı ile yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi. TRT’nin kurum içi sınavla 5 stajyer spiker, 30 yardımcı prodüktör, 30 kamera asistanı, 20 stajyer muhabir alacağını bildiren Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, ancak 2 bini bulan yapım ve yayın elemanının, stüdyo film yapım elemanının ve yardımcı yapım elemanının bu sınav kapsamı dışında bırakıldığını ifade etti. Özdemir, görevde yükselme sınavının daha önce açıklanan “Kadro Unvan Çalışması” tamamlanana kadar ertelenmesini talep etti.

Sendika Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, TRT’nin personel rejimiyle ilgili gerek mevzuat açısından gerekse fiili durum olarak uzun yıllardır sorun yaşadığını belirtti. Bununla ilgili 2019 yılının sonunda duyurusu yapılan ve ilk taslağı kurumda örgütlü tüm sendikalarla da paylaşılan “Kadro Unvan Çalışması”nın sendikaların katılımı sürecek biçimde ilerleyeceği, yapılan ortak toplantılarda karar altına alındığını söyledi.

Ancak zaman içinde şeffaflığın göz ardı edildiğini ve katılımcı bir süreç işletilmediğini belirten Özdemir, konuyla ilgili yaptıkları bilgi edinme başvurusuna da henüz bir yanıt verilmediğini dile getirdi.

Yapım yayın görevlisi kadrosundaki atamaların ve özlük haklarının iyileştirilmesinin tüm sendikaların ortak talebi olduğunu belirten Özdemir, söz konusu çalışmaya ilişkin TRT Genel Müdürlüğünden somut adımlar beklerken 14 Ağustos 2020’de “Görevde Yükselme Sınavı” duyurusunun yayımlandığına dikkat çekti.

“2 BİN KİŞİNİN SINAVA GİRMESİ ENGELLENDİ”

Kadro sorununun çözülmesini beklerken, 2 bin civarı TRT çalışanının kapsam dışı bırakılarak sınava girmesinin engellendiği aktaran Özdemir, TRT’nin kurum içi sınavla 5 stajyer spiker, 30 yardımcı prodüktör, 30 kamera asistanı, 20 stajyer muhabir alacağını duyurduğunu kaydetti.

Bu kadroların TRT’deki en iyi kariyer unvan kadroları olduğunu belirten Özdemir, yayımlanan bu sınav duyurusu üzerine sayıları 2 bini bulan yapım ve yayın elemanının, stüdyo film yapım elemanının ve yardımcı yapım elemanının bu sınav kapsamı dışında bırakıldığını vurguladı.

Özdemir, bu unvanların yaklaşık 30 senedir var olan ve mevcut iktidar öncesinde kuruma girenlere verilen unvanlar olduğunu belirtti.

Açılan kadrolar için en az bir yıl çalışmış olmanın sınava girmek için yeterli olduğunu ifade eden Özdemir, “Kendi kadro unvanları dışındaki yapım yayın hizmetlerinde 20-25 yıldır fiilen çalıştırılanlara hangi gerekçelerle bu sınava hakkı tanınmamaktadır” diye sordu.

“Spikerlik, muhabirlik, prodüktörlük ya da kameramanlık konusunda hiçbir deneyimi ve birikimi olmayanlar bu sınava girebiliyorken, 20-25 yıldır fiilen bu görevleri yürütenlerin bu sınava girememesi yalnızca iş barışını bozmakla kalmamakta, TRT yönetimine yönelik ‘siyasi kadrolaşma iddiaları’nı da güçlendirmektedir” diyen Özdemir, bu ve benzeri kadroların son 10 yıl içerisinde mevcut iktidarın TRT yönetiminde mutlak söz sahibi olduğu dönemde oluşturulan ve sonrasında doldurulan kadrolar olduğuna vurgu yaptı.

SİYASİ KADROLAŞMA TEPKİSİ

Şu anki durumun “kariyer kadro unvanları”nın yalnızca belli bir kesimin erişimine tahsis edildiğini belirten Özdemir, sınava girişlere yönelik bu engellemelerin amacının siyasi kadrolaşma olduğuna değindi. Sayıştay 2018 TRT Denetleme Raporu’na göre 9 bin 615 kadronun 4 bin 558’inin boş olduğunu kaydeden Özdemir, bu kadroların liyakate uygun olarak kullanılması gerektiğini, personellerin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ekledi.

Sendikanın öncelikli talebinin başlatılan personel rejimi reformunun tamamlanması olduğunu belirten Özdemir, bunun her türlü ayrımcılığın dışlandığı bir kurum kültürü yaratmakta etkili olacağını söyledi.

Görevde Yükselme Sınavı’nın daha önce açıklanan Kadro Unvan Çalışması tamamlanana kadar ertelenmesi gerektiği ve kadro unvanına bakılmaksızın fiili olarak yapım yayında çalıştırılan ve mağdur olan personellere sınavsız bir şekilde Yapım Yayın Görevlisi kadrosunun verilmesinin de talepleri arasında olduğunu ekledi.

karadenizgazetesi

Doğru haber almak herkesin hakkıdır. Bizde bunun için çalışıyoruz.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı