EkonomiGüncelSiyaset

CHP’den Hulusi Akar’a: F-35 ve S-400’lerin akıbetini açıkla

CHP Diş İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a F-35 programı ve S-400’lerin akıbetini sordu. 39

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diş İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, ABD’nin Türkiye’ye silah ambargosu uyguladığı yönünde basında çıkan haberleri anımsatarak, ABD yönetiminin Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından 40 yıldır bu yola başvurmadığını belirtti ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan F-35 programı ve S-400’lerin akıbetini açıklamasını istedi.

ANKA’nın aktarığına göre, Çeviköz, Mili Savuma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde ABD tarafından Türkiye’ye kaç silah satışını durdurduğunu sordu.

‘S-400’LERİN KURULUMUNA İLİŞKİN BİR GELİŞME YOK’

Çeviköz, ABD Kongresi’nin birkaç üyesinin, yaklaşık iki yıldır ülkemize tüm büyük silah satışlarını engellediği yönünde haberlerin basına yansıdığını hatırlatarak, “Senato ile Temsilciler Meclisi’nde oluşan endişelerden kaynaklandığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı JimRisch tarafından doğrulanmıştır. 2.5 milyar dolara Rusya’dan alınan S-400’lerin nisan ayındaki kurulumu, Covid-19 salgını nedeniyle ertelenmiş ve pandemide normalleşme sürecine girildiği halde S-400’lerin kurulumuyla ilgili bir gelişme henüz kaydedilmemiştir” dedi.

Çeviköz, ABD yönetiminin Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından 1975 yılında Türkiye’ye 3 yıl boyunca uyguladığı silah ambargosundan sonra 40 yıldır bu yola başvurmadığını anımsatarak, 2 yıllık süreçte satışı durdurulan silahların sayısı ve türlerinin açıklanmasını istedi.

Çeviöz, Türkiye’nin Pakistan’a satmak üzere anlaştığı ATAK helikopterlerinin ABD yapımı motorları da söz konusu engellemelerin kapsamında olup olmadığının da açıklanmasını talep ederken, F-35 programının akıbetini de sordu:

“Türkiye 1.25 milyar dolar ödenen F-35 programından uzaklaştırılmış ve F-35 parçası üreten Türk şirketlerden alımlar durdurulmuştur. Ülkemizin bu süreçten kaynaklanan ekonomik kaybı ne kadardır? ABD Başkanı Trump ile ikili ilişkiler nedeniyle CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımları uygulanmıyor olsa da, Kongrenin seçmiş olduğu bu yolla ülkemizin askeri envanterinde çok ciddi bir açık oluşmuştur. Bu açığı gidermek için hangi tedbirler alınmıştır?”

karadenizgazetesi

Doğru haber almak herkesin hakkıdır. Bizde bunun için çalışıyoruz.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı