Güncel
Birleşmiş Milletler’den koronavirüs sonrası dünyayı bekleyen iki senaryo
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, pandemiden sonra dünyayı bekleyen iki senaryoya dikkati çekti. En kötü duruma hazır olma çağrısı yapan Guterres, pandeminin davranışların değişmesi ve bölünmenin şimdi herkes için tehlikeli olduğunu göstermesi gerektiğini belirtt
Spuntik Türkiye’nin aktardığı haberde İsveç’te yayın yapan Aftonbladet’e konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e göre, birinci iyimser senaryoda ülkeler mevcut durumla başa çıkabilecek.
BİRİNCİ SENARYO: 2-3 YIL SONRA DÜNYA NORMALE DÖNECEK
Buna göre, kuzey ülkeleri başarılı bir iyileşme planı geliştirecek ve gelişmekte olan ülkeler yardım alacak.
Covid-19 aşısının dokuz ay içinde ortaya çıkacağı ve herkesin ulaşabileceğini umut ettiğini dile getiren Guterres, olayların bu şekilde gelişmesi ve ekonominin iyileşmeye başlaması durumunda, iki ya da üç yıl sonra dünyanın normale dönebileceğini ifade etti.
Guterres, ülkelerin eylemlerini koordine etmemesi durumunda kötümser bir senaryonun ortaya çıkmasının mümkün olduğunu belirterek, yeni virüs salgınlarının ortaya çıkacabileceğini ve gelişmekte olan ki durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.
İKİNCİ SENARYO: AYRIMCILIK, POPÜLİZM VE YABANCI DÜŞMANLIĞI ARTACAK
Aşı üzerinde yürütülen çalışmaların uzun sürmesi veya bunun için sıkı bir rekabetin başlamasının yanı sıra, bundan ekonomik açıdan daha güçlü ülkelerin faydalanmasının da durumu kötüleştireceğini belirten Guterres, “Bu senaryo hayata geçirilirse, ayrımcılığın, popülizmin ve yabancı düşmanlığının nasıl büyüdüğüne tanık olacağız” dedi.
Böyle bir durumda her ülkenin kendi başına hareket edeceğini ve dünyanın ortak sorunların çözümü için birleşik bir yönetimi organize edemeyeceğine vurgu yapan Guterres, bunun en az beş veya altı yıl sürecek bir küresel depresyona neden olabileceği konusunda uyardı.
Dünyanın hangi yönde hareket ettiğini söylemenin zor olacağını, ancak mümkün olan her şeyi yapmaya ve en kötü duruma hazır olma çağrısı yapan Guterres, pandeminin davranışların değişmesi ve bölünmenin şimdi herkes için tehlikeli olduğunu göstermesi gerektiğini belirtti.
Guterres’e göre, küresel zorluklar ancak BM ve organları, Dünya Bankası, IMF ve bölgesel örgütlerin daha yakından çalışması için yöntemleri gözden geçirilmesi gereken daha güçlü küresel yönetim ve uluslararası işbirliği kurumlarının yardımıyla çözülebilir.
BM Genel Sekreteri, dünya liderlerine küresel sorunların çözümünü ele almak ve uluslararası örgütlere harekete geçme fırsatı vermek için bir araya gelme çağrısı yaparak “Bu, zamanımızın en büyük testini başarıyla geçmemizi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“SALGIN, 250 MİLYON İNSANI AÇLIĞA İTTİ”
Birleşmiş Milletler (BM) Aşırı Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Olivier De Schutter, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının, dünya genelinde 250 milyon kişiyi açlık sınırına ittiği, 2030’a kadar yoksulluğun sona erdirilmesi planının da zora girdiği uyarısında bulundu.
Schutter, kendisinden önce görevde bulunan Özel Raportör Philip Alston’un küresel yoksulluğa ilişkin hazırladığı raporu, BM İnsan Hakları Konseyine sundu.
Yoksullukla etkili şekilde başa çıkabilmek için büyümenin tek başına yeterli olmayacağına işaret eden Schutter, yoksulluğa karşı mücadelede, servetin çok daha güçlü şekilde yeniden dağıtılması gerektiği görüşünü dile getirdi.