Vücutta kan dolaşımı sağlanması için basınç gereklidir.bu basınç normalde fazla olmasına hiper tansiyon ( yüksek tansiyon ) denir. Kan basıncı ölçülürken kan basıncı değeri bakılır.
Büyük Tansiyon ( Sistolik Kan Basıncı ) Küçük Tansiyon (Diyastolikkan Basıncı)
Kalbin kasılması ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur.Hem küçük hem de büyük tansiyonun normalden fazla olması durumuna hiber tansiyon denir.hiber tansiyon tanısı için büyük ve küçük tansiyon dan birinin normalden yüksek olması yeterlidir.
Kan Basıncı Nasıl Ölçülür ?
Kan basıncı paratike sfigmomanomev olarak isimlendirilen tansiyon aleti ile ölçülür. Sistolik ve diyastolik (büyük ve küçük) tansiyon denen iki değerle ifade edilir. Değerler sağlıklı bi yetişkinde ortalama 120/80 mmHg olmalıdır. 140/90 mmHg üzerindeki kan basıncı değerleri yüksek sağlıklı bir kan basıncı ölçümünden 30dk önce egzersizden kaçınmalı, bir şey yememeli , kafein almamalı ve sigara içilmemelidir.
Hiper Tansiyonun Vücuda Verdiği Zararlar
Tedavi edilmeyen hiper tansiyonun vücuda verdiği başlıca zararlar aşagıda özetlenmiştir. Kalp yetersizliği kalp büyümesi kalbi beslediği damarlarda daralma (kroner arter arlığı ) kalbi besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi) beyin kanaması felç beyin damarlarında daralma ve tıkan ma böbrek yetersizliği böbrek fonksiyonlarında bozulma görmede azalma ve körlük büyük damarda genişleme bu genişlemelerin yırtılması bu damarlarda tıkanma. Bunların sonucu kangren veya ani kanamalara bağlı ölüm gelişir.hiper tansiyon zamanında teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilirse yukarıda sayılan hastalıklar ve buna bağlı ölümler önlene bilir.dikkat etmemiz gereken doktorunuzun önerilerine bağlı kalmanız ve tedavinin ömür boyu süreceğini bilmelisiniz.
Hiper Tansiyon Tedavisi
Hiper tansiyon günümüzde tedavi edile bilir bir hastalıktır . Tansiyonu etkili bir şekilde düşürebilmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur.Burada önemli olan 24 saat süre ile tansiyonun kontrol altında tutulmasıdır diğer önemli nokta ise kullanılan ilacın yan etkilerin düşük olmasıdır. Bu sayede tedaviye devam kolaylaşacağı için hiper tansiyon sürekli kontrol altına alına bilir.Hiper tansiyon tedavisinde tüm bu özellikleri bir arada bulunduran bir tansiyon ilacı tercih edilmelidir.Ama unutulmamalıdır ki ilaç seçimi kesinlikle bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Hiper Tansiyon Belirtileri Nedir ?
Hiper tansiyonun başlıca belirtileri baş ağrısı çarpıntı nefes darlığı yorgunluk burun kanaması yol yürüme ve merdiven çıkmada zorluk bazen çok sık idrara çıkma gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda çift görme dilde peltekleşme yüzde ve vücutta karıncalanma olabilir. Ancak hastaların önemli bir kısmında hiç belirti yoktur. Bu hastalarda hiper tansiyon tanısı sadece kan basıncı ölçümüyle mümkündür.bu nedenle hiper tansiyon tansif olmasa bile tüm hastalar yılda en az 1-2 kez kan basıncını ölçtürmelidir.
Hiper Tansiyon Hastanın Yaşam Tarzı Nasıl Olmalıdır ?
Hiper tansiyon hastanın yaşam düzeninin değiştirilmesi yüksek kan basıncının kontrolünde çok önemlidir. Yaşam düzeninin değiştirilmesi hiper tansiyonu tek başına kontrol edilebileceği gibi ilaç gereken durumlarda ilaç dozunun azaltılması da olanak sağlanmaktadır.
Bunun için
Düzenli egzersiz yapın
Fazla kilolarınızdan kurtulun
Sağlıklı beslenin
Sigarayı bırakın
Alkol tüketiminizi azaltın
Stresten uzak durun
Yiyecekte de az tuz tüketin